Eerste paal geslagen voor 94 betaalbare gezinsappartementen in The Family, Delft

Wonen aan de rand van het historische centrum en vlak bij het treinstation van Delft, dat kan binnenkort in nieuwbouwcomplex The Family. Vandaag is de eerste paal de grond in gegaan. In The Family vinden gezinnen een betaalbare en duurzame woning midden in de stad. De 94 middenhuurappartementen zijn een verrijking van de betaalbare woningvoorraad in Delft.

Wethouder Huijsmans (ruimtelijke ordening):
“Met het woongebouw The Family kunnen we meer gezinnen een passende woning bieden in Nieuw Delft, op korte afstand van de binnenstad. Hier zijn de afgelopen jaren woningen en voorzieningen gebouwd voor verschillende doelgroepen. Dit vernieuwende woongebouw voor gezinnen is een mooie aanvulling. Gezinnen in de stad dragen bij aan levendigheid in de buurt en versterken de lokale economie.”

Slim ontworpen community building
Het door ANA Architecten ontworpen woongebouw is een community building met betaalbare woningen voor diverse huishoudens: eenoudergezinnen, het jonge gezin, het parttime-gezin en samengestelde gezinnen. Er is veel aandacht voor ontmoeting en veilige kinderspeelplekken voor alle leeftijden. Kinderen en ouders deden mee met onderzoeken naar hun woon- en speelbehoeften.

De 94 duurzame appartementen van 50 tot 120 vierkante meter zijn slim ontworpen; er wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Bewoners ontmoeten elkaar straks in de vele collectieve ruimtes: het leefdek, de daktuinen, de brede speelgalerij, de gezamenlijke huiskamer, werkplaats en bakfietsstalling. De twee collectieve daktuinen met terrassen op de eerste en vijfde verdieping, stimuleren ontmoeting en zorgen voor meer ruimte in de woningen. Voor kleinere kinderen is er een speelplek dichter bij de woning, oudere kinderen spelen op de speeltrap met glijbaan naar het leef- en speeldek.

Duurzaamheid
The Family is een duurzaam project op diverse thema’s: energiegebruik, natuurinclusiviteit, klimaatbestendigheid, circulariteit en mobiliteit. Regenwater wordt vastgehouden op de daken en opgevangen in een buffervat zodat het bij droogte gebruikt kan worden voor de daktuinen. De woningen worden voorzien van een bodemwarmtepomp en op het dak van de toren worden zonnepanelen geplaatst. Het materiaalgebruik van The Family wordt vastgelegd in een materialenpaspoort voor hergebruik van de grondstoffen. In The Family komt ook een mobiliteitshub voor e-bikes (fietsen en bakfietsen) en elektrische scooters. Vlak naast het gebouw worden deelauto’s geplaatst.

Wethouder Schrederhof (wonen):
“Voor veel gezinnen met een middeninkomen zijn woningen in de stad te duur. Daarom zijn we heel blij dat BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling er met BPD Woningfonds voor heeft gekozen om de woningen in The Family aan te bieden als middenhuurappartement. Daarmee worden woningen toegevoegd die in Delft maar heel beperkt aanwezig zijn.”

Verhuur door BPD Woningfonds
Gea Voorhorst, COO van BPD Ontwikkeling:
“Met ons woningfonds, dat we in 2019 samen met Rabobank hebben opgericht, willen we een betaalbare woning voor alle doelgroepen met een middeninkomen mogelijk maken. Dat we in het centrum van Delft een woongebouw kunnen realiseren met 94 middenhuurwoningen is fantastisch. Het past bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, die we al 75 jaar hebben.”

The Family is onderdeel van Nieuw Delft en wordt gerealiseerd aan de Röntgenweg, tussen gebouw X-Ray en het spoor. Belangstellenden kunnen zich inschrijven hier voor de nieuwsbrief.

De woningen gaan naar verwachting in het voorjaar van 2023 in de verhuur.